queer.blog.sk

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Izrael povoľuje adopciu detí partnera

Izrael - Najvyšší súd Izraela uznal vo svojom dnešnom rozhodnutí právo registrovaných partnerov rovnakého pohlavia na adopciu detí druhého partnera.


Israel Gay PrideŽeny, ktoré v rozhodnutí súdu neboli menované, majú tri deti, ktoré sa im narodili po umelom oplodnení. V roku 1997 im bolo právo na adopciu zamietnuté súdom pre rodinné záležitosti. Súd im ale uznal opatrovateľské práva. Toto rozhodnutie im umožnilo rozhodovať v zastúpení detí druhého partnera.

V tom čase išlo o výnimočne dôležité rozhodnutie, ktoré bolo použité aj v prípade, keď sa jednalo o spolužitie homosexuálnych a heterosexuálnych párov.

Pár bol ale naďalej toho názoru, že predchádzajúci súd nerozhodol správne, a tak sa pred troma rokmi odvolal na Najvyšší súd, ktorý dnes rozhodol sedem ku dvom v prospech páru.

"Potreba poskytnúť deťom a rodine, v ktorej vyrastajú, právny rámec, je v súlade s povinnosťou súdu vytvárať sociálne normy a stáť mocne proti netolerancii častí spoločnosti voči tím, ktorí sú iní," povedala sudkyňa Saviona Rotlevi, hovorkyňa väčšiny.

Dnešné rozhodnutie je posledným zo série víťazstiev aktivistov pre práva homosexuálne orientovaných ľudí v Izraeli.

V novembri minulého roku rozhodol okrskový súd, že páry rovnakého pohlavia majú rovnaké práva ako manželia v dedičskom konaní. A v decembri rozhodol ďalší súd o tom, že vláda nemá právo deportovať zahraničného partnera geja izraelského občianstva.



Stredný východ | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014